0

Be My Soulmate? – Love 21

“Do you believe him, Lily? About him and Syuq?” Mika merenung Lily yang bersahaja.

“Sure. Kalau Afham cakap Syuq tu sepupu dia, mestilah betul, kan? Mustahil dia nak reka cerita.” ujar Lily tanpa keraguan.

Muhaimin hanya diam. Fikirannya masih memikirkan Syauqina yang enggan bertemu dengannya sejak peristiwa di Cafe Ami dua hari lepas. Muhaimin mengangkat wajahnya apabila terasa dirinya diperhatikan. Perasaannya itu ternyata benar kerana Adrien sedang merenungnya tajam.

“Kau kenapa?” soalnya pada Adrien yang melarikan pandangan ke arah lain. Adrien menggeleng. Lily bangun dari kerusi lalu menghilangkan diri ke pantri. Mika mengambil kesempatan ini untuk menyoal kedua mereka.

“Kau camne, Amin? Percaya yang ‘girlfriend’ kau tu cousin Afham?” Mika sengaja menekan perkataan girlfriend itu. Muahimin mengangkat bahu.

“Entahlah. Syuq tak explain apa-apa pun pada aku. And for your information, Syuq tu bukannya girlfriend aku.” Mika terkejut dengan kenyataan Muhaimin itu. Baru sahaja dia ingin mengutarakan soalan, Adrien sudah mencelah.

“I trust them. Afham tu Afham Radzi kan? Tuan punya taska yang Syuq uruskan?” Adrien bersuara tanpa memandang kedua mereka.

“How do you know? I pernah bagitau ke nama penuh Afham?  I pun tak tahu Syuq ada handle taska.” tanpa amaran, Lily muncul di hadapan mereka semua.

“Macam mana i tahu tak perlulah you guys tahu. Lily, Syuq tu baik. Just trust her. Hari tu pun diorang gaduh sebab Syuq pertahankan you. Tu aje yang perlu you tahu.” Adrien terus bangun dari kerusi lalu mencapai briefcasenya. Sudah tamat waktu pejabat dan dia enggan bersama mereka lebih lama. Dia perlukan ketenangan.

Adrien meninggalkan mereka bertiga terpinga-pinga disitu. Muhaimin dan Lily saling bertukar pandangan. Mika mengerut dahi perlahan. ‘Bila masanya si Rien ni contact Syuq?’

__________________________________________________________________________________________________

“Ma, kalau Rien nak convert boleh tak?” perlahan Adrien bertanya pada Puan Linda yang sedang menjahit butang baju kemeja papanya.

“Come again. Mama tak dengarlah.” Puan Linda sedikit tersentak apabila Adrien kembali mengulangi pertanyaannya. Dia memandang ke arah satu-satunya anak lelakinya itu.

“Are you for real? Bila you dah convert, you tak boleh patah balik, Rien. This isn’t a game to play. You need to be serious and sincere. I mean dead serious, Rien.”

Riak wajah Adrien kekal serius. Dia ingin mamanya tahu bahawa dia memang betul-betul serius kali ini. Bukan seperti dahulu. Puan Linda mengeluh.

“Ma, just cakap yes or no. Simple je, kan?”

“Kenapa ni, Rien? It’s about that girl again? Jangan buat perangai macam dulu dahlah. Ma tak nak tengok anak-anak ma gaduh lagi.” Puan Linda pasti keputusan Adrien pasti dibayangi oleh Syauqina, gadis pujaannya dahulu.

Entah dimana silapnya perhubungan mereka, Adrien berlaku curang dengan sepupu Syauqina sendiri membuatkan Syauqina membuang terus Adrien dari hidupnya. Namun gadis manis itu tetap menerima dan berhubung dengan anak-anak perempuannya. Adrien pula menyesali perbuatannya apabila Syauqina enggan bersua muka dengannya lagi. Kerana peristiwa itu juga, Adrien tidak meneruskan keputusannya untuk menukar agama.

“Rien, sweetheart, ma terima kalau itu apa yang Rien inginkan. Tapi ma nak tahu, Rien buat semua ni sebab nak pikat Syauqina balik atau betul-betul ikhlas? Atau dah jumpa orang lain?” wajah Adrien ditenung dalam. Adrien terdiam.

“Ma, i love her. I love her more than word can describe. I want her back in my life. Of course i’m sincere..”

“Sincere? Are you sure?” potong Puan Linda pantas. Adrien terkedu.

“Ma, i want to take her as my bride. Would you give me your blessing?” Adrien menggengam erat kedua tangan Puan Linda.

“Adrien! Of course i’ll give my blessing. Ma happy kalau Syuq jadi part of family but, is she already forgive you?” Adrien mengangguk.

“Sure. Tengoklah cara dia treat Rien hari tu. Like lil’ old Syuq kan?” lebar senyuman Adrien mengingatkan layanan Syauqina di hospital tempoh hari. Walaupun Syauqina tidak lagi menghubunginya selepas itu, dia menganggap Syauqina mungkin malu untuk memulakan langkah pertama selepas bertahun tidak bersua.

Puan Linda hanya diam. Mengikut kata Sienna dan Adaliz, Syauqina tidak menghubungi Adrien dalam apa cara sekalipun selepas peristiwa di hospital dahulu. Mungkin juga pasangan itu berhubungan di belakang mereka semua.

“Nanti ma inform pa tentang hal ni, okey? Rien kena pergi dulu. Ada hal sikit.” Puan Linda memandang Adrien hairan. Belum sempat dia bertanya arah tujuan Adrien, lelaki itu telah menghilang di sebalik pintu rumah. Mika pernah memberitahunya tidak lama dahulu bahawa Adrien kerap menghilangkan diri pada waktu-waktu tertentu terutamanya pada hujung minggu.

Adrien berjalan menuju ke keretanya yang diparkir di basement dengan senyuman yang tidak padam. Syukur, mamanya tidak banyak bersoal mengenai hal itu kali ini. Hajatnya yang terbantut dua tahun dahulu mungkin dapat diteruskan dengan restu orang tuanya kini.

Sienna memandang susuk tubuh yang berjalan menuju ke arah bertentangan dengan penuh khusyuk. Dia seakan biasa melihat gaya lelaki itu. Adrien! Belum sempat dia menyeru nama abangnya itu, Adrien telah menghilang. Ajaib betul. Adaliz mencuit bahu kakaknya.

“Sien? Kenapa?”

“I nampak Rien. Laju sangat dia jalan, tak sempat panggil pun. Dahlah balik tak bagitau.” Rungut Sienna. Sudah seminggu dia tidak bertemu dengan abangnya. Dia rindu hendak bertikam lidah dengan Adrien.

“Ala, nanti kita suruhlah dia belanja makan. Bukan tak biasa. Cepatlah jalan. Beg Lizzy berat ni.” Adaliz menolak-nolak tubuh Sienna. ‘Mengada betul budak ni. Beg ringan macam tu pun kata berat.’ Desis Sienna di dalam hati.

Mereka bergerak manuju ke lif. Butang lif ditekan. Sebaik sahaja tiba di tingkat 3, Adaliz berlari-lari anak untuk menekan loceng rumahnya. Terpancul wajah manis Puan Linda sebaik sahaja pintu dibuka.

“Kenapa lambat sangat? Rien baru aje balik.” Tegur Puan Linda. Mereka berdua tiba ke rumah agak lewat dari kebiasaan sedangkan pusat tuisyen yang dihadiri Adaliz hanya mengambil masa 15 minit perjalanan.

“Macam biasalah, ma. Traffic jam.” Jawab Sienna selamba.

 

*maaf atas kelewatn. sy agk sibuk, maklumlah, bru pindah. try nk adapt dlu dgn suasana ceruk hutan yg xde wifi ni. insyaallah, entry seterusnya akn di post tak lama lg. hrp brsabar n segala kesulitn amat dkesali. 🙂
thx utk sokongn anda ❤