3

Be My Soulmate? – Love 27

Bunyi jeritan mengejutkan Adrien. Spontan dia bangun dari katil lalu berlari ke ruang tamu. Dia memandang ke arah Mika yang sedang asyik menonton movie di hadapan laptopnya.

“Mika, ada bunyi orang menjerit ke tadi? Ke aku mimpi?” soal Adrien. Mika terkejut dengan soalan itu mendongak.

“Eh? Bila kau bangun? Tadi memang ada orang jerit pun.” Selamba Mika berkata. Matanya kembali menatap laptop.

“Rien? Sorry. Did i wake you up?” satu suara menyapa Adrien dari arah dapur. Jeremy tersenyum memandang Adrien.

“So it’s you? Oh my God, you guys are so loud and it’s already midnight. Show some respect, would you? By the way, what are you guys doing?” Adrien duduk di atas sofa hitam yang masih kosong bertentangan dengan Mika.

Mika dan Jeremy berpandangan sebelum ketawa. “Twilight marathon.” Ringkas jawapan Jeremy sebelum dia kembali menatap laptop Mika.

Kening Adrien bertaut, hairan. “Kenapa tengok through lappy? Tv kan ada.”

“It’s more romantic this way. Oh my God, awesome! Jacob!” jerit Jeremy penuh semangat. Teruja dia melihat badan Jacob yang sasa. Mika turut menyertai keterujaan Jeremy.

Adrien menggeleng. Dia menguap perlahan lalu bangun. Dia ingin kembali tidur dan menyambung mimpi indahnya sebentar tadi. Walaupun esok hari minggu, dia tetap tidur awal kerana dia sudah berjanji dengan Sienna dan Adaliz untuk pulang ke rumah esok.

Cahaya matahari bersinar terang, menampakkan sedikit cahayanya melalui celah langsir bilik. Adrien terjaga lalu mengeliat. Kedengaran suara di sebelah mengejutkan Adrien. Pantas selimut ditarik bagi melihat siapa gerangan yang tidur disebelah. Jeremy!

“Hoi, mangkuk! Kau ni kenapa tidur dalam bilik aku?” sergah Adrien kuat. Dia menyepak badan Jeremy sehingga lelaki itu terjatuh dari katil.

“Em? Apa bising-bising ni?” Jeremy terpinga-pinga. Dia meraba-raba katil dan bangun. “Kenapa ni, Rien?”

“Kau yang menyemak tidur kat bilik aku, boleh pulak kau tanya kenapa?” suara Adrien mula meninggi. Jeremy terkejut mendengar suara Adrien.

“Bro, sorry. Aku bukan sengaja nak tidur kat sini. Just, aku ngan Mika gaduh sikit last night.”

“Gaduh apanya? Aku tengok okey je.”

“Dia..nak cancel plan hari ni. So, kitaorang macam gaduh sikitlah. Maaf eh?” ucap Jeremy lembut.

Dia tahu Adrien marah. Sejak mula lagi Adrien telah memberi amaran kepada dia dan Mika agar tidak sesuka hati masuk ke dalam biliknya. Tambahan pula dia dan Mika adalah pasangan kekasih. Gay. Itu yang membuatkan Adrien menetapkan peraturan di dalam rumah.

“Next time jangan buat aku terkejut lagi. Kalau ya pun nak tidur sini, bagilah warning dulu. Ini main terjah aje. Takut aku tau tak?” keluh Adrien. Jeremy hanya tersengih.

“Dah. Sambunglah tidur tu. Alang-alang kau tak jadi nak outing, tolong bersihkan sikit rumah ni. Jangan kau cari pasal nak sepahkan dapur pulak. Aku nak keluar hari ni.” Adrien bangun menuju ke arah penyidai untuk mengambil tuala. Jeremy kembali memejamkan matanya sambil memeluk erat bantal kepunyaan Adrien.

Sebaik sahaja Adrien melangkah ke ruang tamu, dia terserempak dengan Mika yang baru keluar dari bilik. Lelaki itu siap berpakaian kemas.

“Mika, kau nak pergi mana awal-awal ni? Bukan kau nak pergi outing dengan Jamy ke hari ni?” soal Adrien ingin tahu. Jamy adalah nama panggilan untuk Jeremy.

“Memanglah aku sepatutnya keluar ngan Jamy but then last night aku dapat call. Em..ada hal sikit. Personal. By the way, sorry ye, Jamy tidur dalam bilik kau. Mesti kau tak suka.” Mika bersuara muram. Adrien jatuh simpati melihat wajah muram temannya.

“Naa..takpelah. Next time bagilah warning dulu. Takdelah aku rasa macam kena cabul.” Gurau Adrien. Mika hanya tersenyum. Mereka berdua berjalan beriringan menuju ke pintu.

“Bro, aku balik lambat sikit tau. Aku lepak ngan adik-adik aku.” beritahu Adrien perlahan. Mika hanya mengangguk.

Adrien bergegas turun ke parking lot yang terletak di basement. Dia tidak mahu terlewat untuk bertemu dengan adik-adiknya. Sudah agak lama mereka tidak meluangkan masa bersama.

Sienna dan Adaliz sudah menunggu Adrien di muka pintu sebaik sahaja lelaki itu sampai. Adaliz memeluk abangnya erat. Adrien membalas pelukan Adaliz lalu mencium dahi gadis manja itu. Sienna tersenyum girang melihat abangnya kelihatan sihat-sihat sahaja.

“Rien, masuk dalam cepat. Ma tengah siapkan lunch.” Kedengaran suara Puan Linda dari dapur.

“Awalnya ma siapkan lunch. Baru pukul berapa ni.” Tegur Adrien sebaik sahaja dia melangkah masuk ke dapur. Bau masakan daging merah memenuhi rongga hidungnya. Adrien menelan liur. Puan Linda hanya tersenyum melihat reaksi Adrien.

“Terliur ke Rien?” perli Sienna selamba. Adaliz ketawa melihat Adrien tersipu-sipu malu.

“Pa mana ma?” soal Adrien cuba mengalih topik. Sudah beberapa minit dia tiba namun kelibat Encik Armand masih belum kelihatan. Sudah agak lama dia tidak bertemu papanya itu.

“Papa mandi. Baru balik dari syif malam.” Jelas Puan Linda. Adrien mengangguk faham. Dia mengambil mug dari kabinet lalu menghulurkan mug itu kepada Puan Linda. Tanpa bicara, wanita itu membancuh milo kesukaan Adrien.

“Ma ni suka sangat manjakan Rien. Patutlah sambil tua bangka macam ni pun tak reti buat air sendiri lagi.” Kutuk Sienna. Dia menjeling Adrien yang berwajah selamba menarik kerusi di meja makan.

Ketika Adrien ingin membalas kata-kata Sienna, dia melihat adiknya itu bergegas keluar dari dapur menuju ke ruang tamu. Tangannya pula memegang erat telefon bimbit.

“Ma, Sien ada boyfriend ye?” perlahan Adrien bertanya. Bimbang Sienna kembali ke dapur dan mendengar pertanyaannya. Puan Linda berfikir seketika sebelum menggeleng.

“Sienna tak cakap apa pun pasal boyfriend. Kan dia baru aje break up.”

“Ma, budak tu break up dengan boy tu kan dah lama. Dekat dua bulan dah pun. Tak kan dia takde boy baru lagi?”

“Bukan semua orang boleh jatuh cinta dan dapat pengganti sepantas kilat, Rien. To me, heartbreak is hard to get over with.” Sampuk Sienna yang mendengar pertanyaan abangnya.

Adrien tersentak. “Are you mocking me, sis?”

“I cakap pasal diri sendiri tapi kalau you terasa apa I mampu buat. I tak sebut nama you pun.” Ujar Sienna.

Puan Linda segera menegah Adrien daripada membalas kata-kata Sienna. Dia berpaling ke arah Sienna dan melemparkan pandangan penuh amaran.

“Sien, tadi tu Kak Syuq ke yang call? Dia ada kat mana?” laju Adaliz mengajukan soalan. Sienna cepat-cepat memberi isyarat agar Adaliz diam namun agak terlambat kerana Adrien sempat menangkap perbuatannya.

Sienna mengangkat sebelah kening kepada Adrien sebelum mengukir senyuman nakal. Adrien hanya membisu. Encik Armand yang melangkah masuk ke dapur kehairanan.

“Kenapa semua diam ni? Pa ingatkan tak ada orang tadi.” Adrien tersenyum melihat papanya. Wajah segar lelaki separuh abad itu ditenung dalam.

“Hah, Rien. Lama betul tak jenguk kami. Sibuk sangat ke?” Encik Armand menepuk perlahan bahu anak lelakinya.

“Anak pa tu memang selalu sibuk. Sibuk cari girlfriend.” Sampuk Adaliz kemudiannya. Puan Linda menjengkilkan mata lantas mencubit perut Adaliz. “Kenapa cakap macam tu dengan pa?” tegur Puan Linda. Adaliz memasamkan wajahnya, merajuk.

“Dah memang tu kenyataannya, ma. Abang kita ni sibuk cari bakal wifey agaknya sampai tak ingat family.” Sienna turut sama menghangatkan perdebatan mereka sekeluarga.

“Really? That’s great, Rien. Dah jumpa calonnya?” Encik Armand bertanya, jelas dia teruja dengan berita itu.

“Huh..kalaulah dia kembali pada Rien, pa. Sometimes, I wish I could turn back time.” Keluh Adrien. Mengenangkan ‘calonnya’ yang kembali menjauhkan diri, membuatkan Adrien berjauh hati.

“Rien sayang, kalau dah ada jodoh takkan kemana.” Pujuk Puan Linda. Encik Armand mula menukar topik perbualan mereka. Tengah hari itu gamat rumah mereka dengan gelak tawa dan usikan mesra.

5

Be My Soulmate? – Love 26

Syauqina mengeluh kasar. Telefon bimbit di tangan direnung lama. “Kenapa, Syuq?” soal Afham hairan. Mereka masih di dalam kereta menuju ke rumah keluarga Amirul. Turut bersama mereka ialah Arina yang sedang selesa tidur di tempat duduk belakang.

“Nothing. Just penat sikit.” Kata Syauqina perlahan.

“Siapa yang text? I’m not blind, Syauqina. I could see you received a text just now.”

“Siapa lagi kalau bukan mamat sengal tu. Aizat. Abang, kenapa bagi number Syuq kat dia? Menyibuk aje mamat tu.” Syauqina merengek manja. Dia tidak senang dengan perangai Aizat yang secara tiba-tiba asyik bertanyakan dirinya.

“Dah dia yang mintak. Abang bagilah. Lagipun tu kan calon suami Syuq.” Ujar Afham nakal. Dia mengenyitkan sebelah matanya kepada Syauqina. Syauqina mencubit lengan abangnya sehingga Afham mengaduh sakit.

“Syuq, apa ni? Perangai macam ketam. Kesianlah Aizat tu nanti.” Keluh Afham sambil mengusap lengannya yang sakit.

“Kenapa nak kesiankan dia pulak? Dia takde kena mengena ngan Syuq pun.” Syauqina menayangkan wajah selamba.

“Nanti-nanti adalah.” Perlahan nada Afham. Syauqina memandang Afham dengan penuh tanda tanya namun Afham hanya diam. Syauqina mengangkat bahunya bersahaja.

“Kita dah sampai mana?” suara serak kedengaran dari belakang. Pantas Afham mengucap panjang manakala Syauqina sudah menjerit nyaring di sebelahnya.

“Rin!” jerit Syauqina kepada Arina. Gadis itu terpinga-pinga. “Apa?” soalnya tidak bersalah.

“Kau dah nyaris buat aku ngan Afham sakit jantung, boleh kau selamba katak je tanya aku apa? Kau ni kan, memanglah. Boleh pulak dia buat muka innocent kat situ.” Dengus Syauqina geram. Mana tidaknya, baru saja dia ingin melayan perasaan, mereka disapa oleh seseorang dari belakang.

“Syuq, dahlah tu. Rin bukannya sengaja. Kan dia baru bangun tu.” Tegur Afham lembut. Senyuman manis diukir buat adiknya itu. Syauqina menarik muncung.

“Comellah Syuq buat camtu. Macam anak itik. Ingat tak anak itik Syuq dulu-dulu tu?” usik Afham nakal.

Syauqina mula berkerut. ‘Aku mana pernah bela itik. Kucing pernahlah.’ Beberapa saat kemudian lengan Afham sekali lagi menjadi mangsa tangan Syauqina apabila gadis itu menepuk kuat lengannya.

“Abang ni memang tau. Sengaja aje bukak cerita lama.” Muncung Syauqina bertambah panjang. Masakan tidak, Afham membuka cerita semasa dia belajar di pre-universiti. Pada masa itu, Syauqina mempunyai botol air kecil berwarna kuning yang dipanggil anak itik. Syauqina sangat sukakan botol air itu sehingga dia menangis apabila Afham secara tidak sengaja memecahkah ‘anak itik’ kesayangannya itu.

Arina ketawa mengingatkan kejadian tersebut. Syauqina ke sekolah dengan muka masam pada keesokkan harinya. Mulutnya tidak berhenti mengomel mengenai kemalangan yang terjadi antara Afham dan botol airnya. Berhari-hari dia mengungkit mengenai peristiwa itu sehinggalah Afham membelikannya botol air baharu.

“Baik kau diam Rin sebelum gigirl kat sebelah abang ni bertukar jadi shewolf. Karang tak sempat nak pergi kenduri pulak.” Ujar Afham. Dia dapat melihat dari ekor matanya wajah Syauqina yang sudah bertukar merah.

Arina yang turut mengesan perubahan itu terus terdiam. Bimbang juga kalau-kalau Syauqina ‘bertukar rupa’ di dalam kereta. Suasana bertukar sepi dan hanya diiringi oleh muzik. Arina kembali memejamkan matanya.

Beberapa jam kemudian mereka tiba Teluk Intan. Tanpa membuang masa Afham segera menelefon Aizat untuk menunjukkan arah. Mendengarkan suara Afham di talian, Aizat bergegas menuju ke tempat mereka menunggu.

“Sorry, bro. Dah lama tunggu? Aku tertidur tadi.” Soal Aizat mesra selepas salamnya disambut Afham. Afham ketika itu menunggu di luar kereta meninggalkan Syauqina dan Arina yang sedang lena dibuai mimpi.

“Your princess is still sleeping. Tak payahlah nak intai-intai camtu.” Tegur Afham tatkala melihat Aizat mengintai bayang Syauqina di dalam kereta. Aizat tersenyum malu.

“So, kau nak pergi homestay teruslah ni? Adik kau tahu tak aku pun stay kat situ?” tanya Aizat. Cuak juga kalau Syauqina tiba-tiba naik angin. Gadis itu tidak pernah aman apabila bersamanya. Afham hanya menggeleng sambil bibirnya mengukir senyuman nakal.

“Kau ni sengaja aje kan nak bagi adik kau marah. Nanti berkedutlah muka Syuq. Kesian aku, pengantin perempuan nampak tua compare to pengantin lelaki.” Meletus ketawa Afham mendengar jenaka Aizat.

“Kalau kau serius nak kan dia, kau tahu apa nak buat. Kau dah dapat restu family aku, Zat. Family kau pun tak kisah. Aku tambah-tambah tak kisah. Sekurang-kurangnya adik aku yang sorang ni selamat.” Sayu Afham bersuara. Aizat mengangguk.

Aizat menaiki keretanya untuk memandu arah kepada Afham. Sesekali Afham menjeling Syauqina yang masih lena. Di dalam hati dia berdoa agar sesiapa sahaja yang bakal memiliki Syauqina adalah lelaki yang mampu memberikan apa yang Syauqina dambakan selama ini. Kasih sayang.

Getaran halus mengejutkan Syauqina dari lenanya. Dia meraba-raba beg tangan untuk mencari telefon bimbit. Nama yang tertera menyebabkan mata Syauqina terbuka luas.

“Kenapa Syuq?” soal Afham prihatin.

“Ah..naa. takde pape.” Serak suara Syauqina. Jelas menunjukkan dia baru sahaja bangun dari tidur. Afham tersenyum.

“Aizat sayang ke?” usik Afham lagi membuatkan wajah Syauqina merah. Afham hanya ketawa melihat reaksi adiknya.

“Abang jangan nak cari pasal. Nanti report kat Lily baru tau.”

“Syuq nak report apa? Abang takde buat salah apa pun.” Kata Afham selamba.

“Abang, kita dah sampai mana sebenarnya ni?”

“Teluk Intan. Sekarang ni kita on the way pergi ke homestay yang abang dah book.”

Signal ke kiri diberikan. Kelajauan kereta diperlahankan bagi mengikuti kereta Aizat dihadapan yang dipandu perlahan. Keadaan jalan yang agak licin akibat hujan membuatkan mereka memandu dengan berhati-hati.

“Kita nak stay kat ceruk kampung mana ni? Nampak terpencil je.” Ujar Syauqina sambil memerhatikan keadaan sekeliling.

“Mana ada. Kawasan homestay ni kat dusun. Sebab tu nampak terpencil sikit tapi memang dijamin selamat. Abang pernah camping kat sini dulu. Masa tu abang cuak jugak tapi sebenarnya kawasan ni okey je. Syuq kan suka kawasan kampung.” Terang Afham.

“Plus it’s fruit season. You gonna love it here. Tengok, pokok durian dan rambutan bersepah kat sini. Heaven.” Sambung Afham. Mata Syauqina bersinar-sinar melihat buah durian bergantungan pada dahan pokok. Buah rambutan yang memerah juga memenuhi ruang matanya. Bibir Syauqina mengukir senyuman lebar. Gembira dengan pemandangan itu.

“Kita boleh ambil ke buah ni? Syoknya.” Ucap Syauqina penuh perasaan. Arina tiba-tiba terjaga mendengarkan suaranya.

“Rin dah bangun? Kita dah nak sampai ni.” Lembut Afham berkata melihatkan Arina menggosok-gosok mata.

“Bau apa ni? Abang Afham ada beli durian ke? Menusuk kalbu betul baunya ni.” Arina menutup hidung. Dia tidak gemar dengan bau durian yang agak kuat. Syauqina ketawa.

“Habislah kau, Rin. Kita stay kat dusun durian ni.” Gelak Syauqina kuat. Arina menarik muka masam.

“Kenapa kita stay kat tempat macam ni?”

“Eh? Hari tu suruh abang yang pilih kan? Sekarang musim buah, for surelah abang nak stay kat sini.” Afham sengih nakal. Sengaja dia mengusik Arina kerana gadis itu beria-ria meminta Afham memilih homestay untuk mereka.

“Abang, kat sini ada berapa rumah ey? Orang kat depan tu pun nak pergi sana jugak ke?” soal Syauqina tiba-tiba. Mata Afham mengikut telunjuk Syauqina yang sedang menuding ke arah kereta di hadapan. Kereta Aizat!

Dahi Afham berkerut seolah-olah berfikir. “Ala Syuq. Dia bukan ada sebuah rumah aje. Mestilah ada banyak. Don’t worry okey.” Pujuk Afham. Perangai Syauqina yang agak kaku apabila berhadapan dengan orang asing amat difahaminya.

Arina mengeluh perlahan. “Abang, kat sini memang ada pokok durian je ke? Pokok lain takde ke?” tanyanya perlahan.

“Try to look around you, Rin. What do you see?” Arina memandang sekeliling. Spontan dia tersenyum melihat rambutan kemerahan bergantungan di atas pokok.

66504_1463604077739_2219200_n

*ini ank itik sy~*