Be My Soulmate? – Love 26

Syauqina mengeluh kasar. Telefon bimbit di tangan direnung lama. “Kenapa, Syuq?” soal Afham hairan. Mereka masih di dalam kereta menuju ke rumah keluarga Amirul. Turut bersama mereka ialah Arina yang sedang selesa tidur di tempat duduk belakang.

“Nothing. Just penat sikit.” Kata Syauqina perlahan.

“Siapa yang text? I’m not blind, Syauqina. I could see you received a text just now.”

“Siapa lagi kalau bukan mamat sengal tu. Aizat. Abang, kenapa bagi number Syuq kat dia? Menyibuk aje mamat tu.” Syauqina merengek manja. Dia tidak senang dengan perangai Aizat yang secara tiba-tiba asyik bertanyakan dirinya.

“Dah dia yang mintak. Abang bagilah. Lagipun tu kan calon suami Syuq.” Ujar Afham nakal. Dia mengenyitkan sebelah matanya kepada Syauqina. Syauqina mencubit lengan abangnya sehingga Afham mengaduh sakit.

“Syuq, apa ni? Perangai macam ketam. Kesianlah Aizat tu nanti.” Keluh Afham sambil mengusap lengannya yang sakit.

“Kenapa nak kesiankan dia pulak? Dia takde kena mengena ngan Syuq pun.” Syauqina menayangkan wajah selamba.

“Nanti-nanti adalah.” Perlahan nada Afham. Syauqina memandang Afham dengan penuh tanda tanya namun Afham hanya diam. Syauqina mengangkat bahunya bersahaja.

“Kita dah sampai mana?” suara serak kedengaran dari belakang. Pantas Afham mengucap panjang manakala Syauqina sudah menjerit nyaring di sebelahnya.

“Rin!” jerit Syauqina kepada Arina. Gadis itu terpinga-pinga. “Apa?” soalnya tidak bersalah.

“Kau dah nyaris buat aku ngan Afham sakit jantung, boleh kau selamba katak je tanya aku apa? Kau ni kan, memanglah. Boleh pulak dia buat muka innocent kat situ.” Dengus Syauqina geram. Mana tidaknya, baru saja dia ingin melayan perasaan, mereka disapa oleh seseorang dari belakang.

“Syuq, dahlah tu. Rin bukannya sengaja. Kan dia baru bangun tu.” Tegur Afham lembut. Senyuman manis diukir buat adiknya itu. Syauqina menarik muncung.

“Comellah Syuq buat camtu. Macam anak itik. Ingat tak anak itik Syuq dulu-dulu tu?” usik Afham nakal.

Syauqina mula berkerut. ‘Aku mana pernah bela itik. Kucing pernahlah.’ Beberapa saat kemudian lengan Afham sekali lagi menjadi mangsa tangan Syauqina apabila gadis itu menepuk kuat lengannya.

“Abang ni memang tau. Sengaja aje bukak cerita lama.” Muncung Syauqina bertambah panjang. Masakan tidak, Afham membuka cerita semasa dia belajar di pre-universiti. Pada masa itu, Syauqina mempunyai botol air kecil berwarna kuning yang dipanggil anak itik. Syauqina sangat sukakan botol air itu sehingga dia menangis apabila Afham secara tidak sengaja memecahkah ‘anak itik’ kesayangannya itu.

Arina ketawa mengingatkan kejadian tersebut. Syauqina ke sekolah dengan muka masam pada keesokkan harinya. Mulutnya tidak berhenti mengomel mengenai kemalangan yang terjadi antara Afham dan botol airnya. Berhari-hari dia mengungkit mengenai peristiwa itu sehinggalah Afham membelikannya botol air baharu.

“Baik kau diam Rin sebelum gigirl kat sebelah abang ni bertukar jadi shewolf. Karang tak sempat nak pergi kenduri pulak.” Ujar Afham. Dia dapat melihat dari ekor matanya wajah Syauqina yang sudah bertukar merah.

Arina yang turut mengesan perubahan itu terus terdiam. Bimbang juga kalau-kalau Syauqina ‘bertukar rupa’ di dalam kereta. Suasana bertukar sepi dan hanya diiringi oleh muzik. Arina kembali memejamkan matanya.

Beberapa jam kemudian mereka tiba Teluk Intan. Tanpa membuang masa Afham segera menelefon Aizat untuk menunjukkan arah. Mendengarkan suara Afham di talian, Aizat bergegas menuju ke tempat mereka menunggu.

“Sorry, bro. Dah lama tunggu? Aku tertidur tadi.” Soal Aizat mesra selepas salamnya disambut Afham. Afham ketika itu menunggu di luar kereta meninggalkan Syauqina dan Arina yang sedang lena dibuai mimpi.

“Your princess is still sleeping. Tak payahlah nak intai-intai camtu.” Tegur Afham tatkala melihat Aizat mengintai bayang Syauqina di dalam kereta. Aizat tersenyum malu.

“So, kau nak pergi homestay teruslah ni? Adik kau tahu tak aku pun stay kat situ?” tanya Aizat. Cuak juga kalau Syauqina tiba-tiba naik angin. Gadis itu tidak pernah aman apabila bersamanya. Afham hanya menggeleng sambil bibirnya mengukir senyuman nakal.

“Kau ni sengaja aje kan nak bagi adik kau marah. Nanti berkedutlah muka Syuq. Kesian aku, pengantin perempuan nampak tua compare to pengantin lelaki.” Meletus ketawa Afham mendengar jenaka Aizat.

“Kalau kau serius nak kan dia, kau tahu apa nak buat. Kau dah dapat restu family aku, Zat. Family kau pun tak kisah. Aku tambah-tambah tak kisah. Sekurang-kurangnya adik aku yang sorang ni selamat.” Sayu Afham bersuara. Aizat mengangguk.

Aizat menaiki keretanya untuk memandu arah kepada Afham. Sesekali Afham menjeling Syauqina yang masih lena. Di dalam hati dia berdoa agar sesiapa sahaja yang bakal memiliki Syauqina adalah lelaki yang mampu memberikan apa yang Syauqina dambakan selama ini. Kasih sayang.

Getaran halus mengejutkan Syauqina dari lenanya. Dia meraba-raba beg tangan untuk mencari telefon bimbit. Nama yang tertera menyebabkan mata Syauqina terbuka luas.

“Kenapa Syuq?” soal Afham prihatin.

“Ah..naa. takde pape.” Serak suara Syauqina. Jelas menunjukkan dia baru sahaja bangun dari tidur. Afham tersenyum.

“Aizat sayang ke?” usik Afham lagi membuatkan wajah Syauqina merah. Afham hanya ketawa melihat reaksi adiknya.

“Abang jangan nak cari pasal. Nanti report kat Lily baru tau.”

“Syuq nak report apa? Abang takde buat salah apa pun.” Kata Afham selamba.

“Abang, kita dah sampai mana sebenarnya ni?”

“Teluk Intan. Sekarang ni kita on the way pergi ke homestay yang abang dah book.”

Signal ke kiri diberikan. Kelajauan kereta diperlahankan bagi mengikuti kereta Aizat dihadapan yang dipandu perlahan. Keadaan jalan yang agak licin akibat hujan membuatkan mereka memandu dengan berhati-hati.

“Kita nak stay kat ceruk kampung mana ni? Nampak terpencil je.” Ujar Syauqina sambil memerhatikan keadaan sekeliling.

“Mana ada. Kawasan homestay ni kat dusun. Sebab tu nampak terpencil sikit tapi memang dijamin selamat. Abang pernah camping kat sini dulu. Masa tu abang cuak jugak tapi sebenarnya kawasan ni okey je. Syuq kan suka kawasan kampung.” Terang Afham.

“Plus it’s fruit season. You gonna love it here. Tengok, pokok durian dan rambutan bersepah kat sini. Heaven.” Sambung Afham. Mata Syauqina bersinar-sinar melihat buah durian bergantungan pada dahan pokok. Buah rambutan yang memerah juga memenuhi ruang matanya. Bibir Syauqina mengukir senyuman lebar. Gembira dengan pemandangan itu.

“Kita boleh ambil ke buah ni? Syoknya.” Ucap Syauqina penuh perasaan. Arina tiba-tiba terjaga mendengarkan suaranya.

“Rin dah bangun? Kita dah nak sampai ni.” Lembut Afham berkata melihatkan Arina menggosok-gosok mata.

“Bau apa ni? Abang Afham ada beli durian ke? Menusuk kalbu betul baunya ni.” Arina menutup hidung. Dia tidak gemar dengan bau durian yang agak kuat. Syauqina ketawa.

“Habislah kau, Rin. Kita stay kat dusun durian ni.” Gelak Syauqina kuat. Arina menarik muka masam.

“Kenapa kita stay kat tempat macam ni?”

“Eh? Hari tu suruh abang yang pilih kan? Sekarang musim buah, for surelah abang nak stay kat sini.” Afham sengih nakal. Sengaja dia mengusik Arina kerana gadis itu beria-ria meminta Afham memilih homestay untuk mereka.

“Abang, kat sini ada berapa rumah ey? Orang kat depan tu pun nak pergi sana jugak ke?” soal Syauqina tiba-tiba. Mata Afham mengikut telunjuk Syauqina yang sedang menuding ke arah kereta di hadapan. Kereta Aizat!

Dahi Afham berkerut seolah-olah berfikir. “Ala Syuq. Dia bukan ada sebuah rumah aje. Mestilah ada banyak. Don’t worry okey.” Pujuk Afham. Perangai Syauqina yang agak kaku apabila berhadapan dengan orang asing amat difahaminya.

Arina mengeluh perlahan. “Abang, kat sini memang ada pokok durian je ke? Pokok lain takde ke?” tanyanya perlahan.

“Try to look around you, Rin. What do you see?” Arina memandang sekeliling. Spontan dia tersenyum melihat rambutan kemerahan bergantungan di atas pokok.

66504_1463604077739_2219200_n

*ini ank itik sy~*

Advertisements

5 thoughts on “Be My Soulmate? – Love 26

feel free to give your view

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s