4

Be My Soulmate? – Love 30

Adrien memandang ke luar tingkap. Hujan lebat yang membasahi alam menarik perhatiannya. Sudah lama dia tidak bermain di dalam hujan. Kali terakhir dia kehujanan juga merupakan kali terakhir dia bersemuka dengan Syauqina bertahun dahulu.

“Arghh..kenapa aku perlu ingat lagi benda yang dah lepas tu? Aku dengan dia dah okey sekarang. Itu yang penting. Aku nak kena fikirkan strategi kalau nak ikat dia.” perlahan Adrien bercakap dengan diri sendiri. Dia mencapai telefon bimbit di atas meja. Nama Syauqina discroll lalu butang call ditekan.

Terdengar olehnya deringan lagu namun panggilannya tidak dijawab. Setelah tiga kali mencuba, akhirnya panggilannya diangkat. “Sugar, kenapa lambat sangat pick up the phone? Penat I tunggu.” sapanya manja. Senyuman mula terukir diwajah.

“Sugar? Erm..Syauqina is not available for now. Would you mind to leave your message?” suara wanita ditalian kedengaran agak gementar. Adrien terkedu seketika.

“Oh..sorry. Just tell her to call Rien back. Thanks.” ucapnya sebelum memutuskan talian. Adrien mengeluh. ‘She’s not available? What she’s doing?’

Adrien mundar-mandir di biliknya seketika sebelum mengambil keputusan untuk keluar. Destinasinya sudah pasti ke salun Syauqina.

——————————————————————————————————————————————————– Afham keluar dari bilik mesyuarat dengan wajah tegang. Syauqina yang berjalan disebelahnya juga menunjukkan reaksi yang hampir sama. Suzy dan Arina mula gelisah melihatkan gaya bos-bos mereka. Afham mendekati kaunter penyambut tetamu yang terletak berdekatan pintu utama dengan perasaan marah. Dia mencapai pasu bunga yang terletak elok di atas kaunter sebelum membalingnya ke arah dinding.

Bunyi kaca berderai langsung tidak diendahkan oleh mereka. Encik Rahimi bergegas keluar dari bilik mesyuarat untuk melihat apa yang berlaku. Syauqina mendekati Afham lalu menarik lengan lelaki itu lembut. Kunci kereta yang disimpan di dalam laci kaunter diambil oleh Suzy. Dia melontar kunci itu tepat ke arah Syauqina. Gadis itu mengangguk sedikit tanda terima kasih.

“Budak-budak ni langsung tak boleh nak control perasaan! Asyik nak memberontak aje.” kata Encik Rahimi. Suaranya mula meninggi. “Suzy! Kemaskan kaca tu sekarang jugak. Arina! Pergi salun kejap. Uruskan apa yang patut kat sana.” arahnya tegas.

Sepantas kilat Suzy dan Arina meninggalkan ruang atas taska tersebut. Mereka seboleh-bolehnya tidak ingin masuk campur akan urusan ketua mereka. Selesai sahaja tugasnya, Suzy mengambil telefon bimbitnya sebelum menaip mesej. Dia menitipkan pesanan kepada Syauqina mengenai panggilan telefon yang diterima sebentar tadi. Suzy melihat jam ditangan. Dia harus pulang ke kafe secepat mungkin untuk menggantikan tempat Afham sebagai ketua.

—————————————————————————————————————————————————————-

“What the heck are you doing Afham? You don’t have to that for me!” jeritan Syauqina membingitkan telinganya. Afham masih membisu. Dia enggan mengulas lebih lanjut mengenai tindakannya sewaktu mesyuarat tadi.

“Hey..stupid brother! Are you listening?”

“I’m all ears, little angel. I wanna you to be happy. You’ve suffered enough. Those reasons aren’t enough?” perlahan Afham bersuara. Dia meregangkan badan sambil matanya setia menatap wajah Syauqina. Gadis itu terdiam.

“Antara Adrien dan Aizat, yang mana satu Syuq lagi suka? Or it is Muhaimin?” soal Afham perlahan. Sengaja dia menduga hati adiknya itu. Syauqina masih membisu seribu bahasa. Kata-kata Encik Rahimi masih tergiang-giang didalam fikirannya.

“Syuq, it’s time for to make a choice. Abang akan doakan yang terbaik untuk Syuq. Ayah bukan nak paksa Syuq, tapi betul kata dia. You need somebody to support you, since Anis dah tinggalkan kita semua. Abang tak layak untuk uruskan semua tu, maafkan abang.” sayu Afham bersuara.

“But why? Abang ada bakat. Plus abang nampak potensi kafe tu, sejauh mana kafe tu boleh berkembang. I only know how to operate my saloon, abang. Tentang taska tu, kita boleh aje handle sama-sama. Kenapa kita nak libatkan orang luar dalam hal ni? And marriage? It’s not relevant at all! Apa kaitan hal kahwin dengan keupayaan Syuq untuk handle semua ni?” Syauqina bersuara menahan tangis.

Penting ke perkahwinan untuk membuktikan dia mampu menggalas tanggungjawab sebagai seorang ketua? Ini dah dikira sebagai gender discrimination. Apabila rakan kongsi kafe mereka bersuara mengenai cara dia mengendalikan salun dan taska, dia masih mampu untuk mempertahankan dirinya. Namun apabila lelaki berusia awal 40an itu mencabar krebilitinya hanya kerana dia masih bujang, itu sudah melampau.

“Apa relevannya antara status Syuq dengan cara pengurusan dia?” soal Afham selamba kepada Encik Amar yang sedari tadi memerhatikan Syauqina.

“Relevannya, kita tak mampu untuk melihat sejauh mana komitmen dan tanggungjawab Syauqina. Afham, dengan kemahiran yang awak ada, awak mampu menguruskan kafe. Anak lelaki, memang dilahirkan untuk memegang tampuk pimpinan dan mampu untuk memberikan komitmen yang tinggi. Tapi apabila perempuan yang berada di atas..uh, memang tak akan dapat berikan komitmenlah.” komen Encik Amar lantang seraya merenung Syauqina tajam.

Dum! Syauqina bersentak mendengar bunyi Afham menumbuk dashboard keretanya. Hilang lamunannya sebentar tadi. Afham disebelah direnung. Niat dihatinya ingin marah dengan tindakan Afham tetapi terpaksa dibatalkan tatkala melihat wajah kusut si abang. Faham dengan kesulitan yang mereka hadapi saat ini.

“I knew it! Si tua miang tu mesti ada plan. Dari dulu lagi dia berminat dengan Syuq. Abang agak mesti dia tengah cucuk ayah tu.” Afham mendengus marah.

“Wait..what? Minat apa ni? Syuq tak fahamlah.” Minat apa ni? Siapa nak cucuk ayah? Kenapa Afham nampak marah sangat ni?

Advertisements